środa, 11 czerwca 2014

Dieta WaR

Dieta Wegańsko-Rozdzielna.


Zanim się na nią przejdzie, dobrze jest skorzystać z kuracji oczyszczających. Ewentualne pogorszenia samopoczucia wynika z nadmiaru toksyn - kamieni kałowych i wątrobowych oraz pasożytów.

W diecie WaR spożywamy wszystko, co naturalnie wyrosło z ziemi, czyli zasada typowo wegańska, ale łączymy wg zasad diety rozdzielnej.

ZAKAZANE
  • produkty zwierzęce: mięso, ryby, drób i wszystko, co żyje, ma oczy i ucieka, kiedy chce się go zabić
  • jaja i nabiał, wszystko co z mleka przetworzone, nieważne z jakiego zwierzęcia
  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, wraz z którymi wytapiane są wszelakie toksyny
  • produkty śmieciowe, czyli wyroby z dodatkiem cukru, fast foody i oczyszczone pieczywo
  • produkty z dodatkiem octu, typu ogórki konserwowe, musztarda, ketchup
  • wszelakie przetworzone przez przemysł spożywczy, który w składzie zawiera więcej emulgatorów i chemicznych śmieci niż to jest konieczne
  • alkohol, kawa, używki według uznania, ale to niszczy wątrobę

DOZWOLONE
  • warzywa, owoce wszelakiego koloru (i wcale nie muszą być z bio upraw, bo to przesada)
  • pełnoziarniste kasze (jaglana, gryczana, komosa itp), ryż brązowy
  • warzywa strączkowe, kiełki, nasiona, pestki, orzechy
  • tłuszcze roślinne (tłoczone na zimno, z wyjątkiem margaryn!)
  • pełnoziarniste pieczywo (typ 2000, żadne zabarwione mieszanki i najlepiej wypiekane w domu, a nie sprowadzane z Chin)

Ważna jest suplementacja wit B12, wg zaleceń lekarza.
To teraz słowo odnośnie idealnej diety - nie ma diety cud, dlatego że każdy organizm inaczej przyswaja pokarm. Jedni zawsze będą walczyć z nadwagą, a inni z niedowagą, jedni będą rozbudowani, inni niscy. To zaleta genów, które trzeba zaakceptować. Jednak w diecie nie chodzi o to, by schudnąć, tylko żeby czuć się komfortowo, żeby odciążyć organizm z kamieni i pozbyć się pasożytów. Poza tym chorób genetycznych nie wyleczy żadna dieta, a winę za nie ponoszą nasi przodkowie, żywiący się truchłem zwierzęcym.



JAK TO WSZYSTKO UKŁADAĆ?

Dieta rozdzielna polega na łączeniu węglowodanów z grupą neutralną I oraz białek z grupą neutralną II.

WĘGLOWODANY
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Ryż
  • Kasza jaglana, gryczana itp
  • Zboża, płatki, otręby
  • Pełnoziarniste pieczywa
  • Słodkie owoce: banany, daktyle, figi
GRUPA NEUTRALNA DLA WĘGLOWODANÓW
  • Warzywa: brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, kalarepa, chrzan, burak, seler, szpinak, marchewka, cykoria, szparagi, pora, sałata, rzodkiew, rzeżucha, papryka, pietruszka, bakłażan, dynia, czosnek, awokado, zielony groszek, fasolka szparagowa, oliwki, cebula, grzyby
  • kiełki, zioła, przyprawy
  • ogórek zielony, świeży kabaczek, patison, cukinia (surowe niszczą witaminę C)
  • kiszone warzywa: ogórki kiszone, kapusta kiszona itp
  • Tłuszcze roślinne (najlepiej tłoczone na zimno) w rozsądnej ilości
  • Suszone owoce (przy nich lepiej nie dodawać tłuszczy)
  • Pozostałe, w niedużej ilości: nasiona słonecznika, pestki dyni, mak, sezam, wiórki kokosowe, migdały



BIAŁKA
  • Warzywa strączkowe: fasole, soczewice, ciecierzyce, groch, bób, soja (i przetwory sojowe, tempeh, kiełki soi)
  • Orzechy - wszystkie rodzaje
  • Nasiona, pestki
GRUPA NEUTRALNA DLA BIAŁEK
  • gotowany pomidor, koncentrat pomidorowy
  • Warzywa: brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, kalarepa, chrzan, burak, seler, szpinak, marchewka, cykoria, szparagi, pora, sałata, rzodkiew, rzeżucha, papryka, pietruszka, bakłażan, dynia, czosnek, awokado, zielony groszek, fasolka szparagowa, oliwki, cebula, grzyby
  • kiełki, zioła, przyprawy
  • ogórek zielony, świeży kabaczek, patison, cukinia (surowe niszczą witaminę C)
  • kiszone warzywa: ogórki kiszone, kapusta kiszona itp




Podobno do białek można dodawać owoce (kwaśne jabłka, morele, czarne jagody, grejpfruty, kiwi, cytryny, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, ananas, kwaśne śliwki, jeżyny, truskawki), które rzekomo pomagają trawić białka. Mnie osobiście połączenie surowego grejpfruta z pestkami dyni przeciążyło, ale być może dodanie jabłka do gotującej się fasoli nie wywoła takiego efektu, analogicznie przy dodaniu pomidorów.
Zasada jest taka, by po jedzeniu nie odczuwać, że nam coś leży na żołądku. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę, że ewentualne wzdęcia wywołane są przez pasożyty, nieważne, jak dobrze byśmy połączyli posiłek.
Odnośnie zasad i kultury jedzenia opiszę w innym poście.



Teraz bardzo ważna zasada odnośnie spożywania owoców: owoce jemy zawsze na pusty żołądek (tylko wg Haya łączy się z białkami, ale osobiście odradzam), dlatego, że trawią się w jelicie cienkim i fermentują, kiedy natrafią na pożywienie w żołądku.

Owoce również wymagają odpowiedniego połączenia według gniazd nasiennych. Można łączyć z neutralnymi warzywami i tłuszczami



OWOCE
  • Jabłka - gruszki
  • Brzoskwinie - morele - nektaryny - śliwki
  • Truskawki - borówki - maliny - jeżyny - jagoda
  • Wiśnie - czereśnie
  • Winogrona
  • Pomarańcza - grejpfrut - limonka - cytryna
  • kiwi
  • żurawina
  • ananas
  • Owoce melonowe (arbuz, melon, papaja, kantalupa itp) - spożywamy zawsze osobno

GRUPA NEUTRALNA DLA OWOCÓW
  • Warzywa: brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, kalarepa, chrzan, burak, seler, szpinak, marchewka, cykoria, szparagi, pora, sałata, rzodkiew, rzeżucha, papryka, pietruszka, bakłażan, dynia, czosnek, awokado, zielony groszek, fasolka szparagowa, oliwki, cebula, grzyby
  • kiełki, zioła, przyprawy
  • ogórek zielony, świeży kabaczek, patison, cukinia (surowe niszczą witaminę C)
  • kiszone warzywa: ogórki kiszone, kapusta kiszona itp
  • Tłuszcze roślinne


W następnych postach opiszę schematy jedzenia, jadłospisy, przykłady połączeń i ewentualne przepisy.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz