niedziela, 22 czerwca 2014

Produkty wegańskie

Produkty wegańskie

Czytajcie skład!
Interesując się produktami wegańskimi sprawdziłem wegańskie sklepy internetowe. No niestety, ale większość tych sojowych pasztecików, batoników czy innych słoikowych produktów mnie nie zachwyciła. Po pierwsze, przykładowo, do kiełbaski sojowej dodawana jest skrobia pszenna. Raz, że skrobia to produkt oczyszczony (skrobia to same węglowodany, a mąka jest z dodatkiem białka, naturalnie występującego w zbożu <typ 2000>),  dwa, że nie powinno się łączyć grupy białkowej (soi) z grupą węglowodanową (skrobia pszenna), chociaż odkąd stosuję dietę rozdzielną, a teraz w dodatku wegańską, to nie próbowałem zjeść pasty fasolowej z chlebem - opieram się na badaniach Tombaka i Haya o niełączeniu.
Poza tym w innych dodawano utwardzony tłuszcz roślinny, cukier i przeróżne chemiczne stabilizatory. Pierwszy lepszy ser wędzony, zdrowy bo wegański. Rzeczywiście? W składzie woda, olej, dodatki i aromaty. Nie ma nic wartościowego. Dlatego przestrzegam, że nawet jak coś jest wegańskie, to nie znaczy, że jest zdrowe, to już więcej wartości mają zwierzęce parówki, bo przynajmniej dodano tam MOM, a takie wegeprodukty bazują na oleju i aromatach. Papier spryskany perfumami.
Ale można znaleźć produkty, których składniki są dość przyzwoite. Jedyny minus to ich cena, dlatego jeśli będzie więcej wegan, to cena stopniowo spadnie.
Osobiście życzyłbym sobie, by takie pulpety fasolowe nie zawierały dodatków węglowodanowych i na odwrót, ale takich czasów się chyba nie doczekam. Mielone kotlety wegańsko-rozdzielne.

Produkty bezglutenowe

Podłączając się pod temat, bezglutenowe chlebki nie zawierają w składzie białka (0,01g/100g produktu). Są tak samo oczyszczone, jak chleby powszednie, pszeniczne. I to prowadzi do ogólnej tendencji jedzenia mięsa, czyli uzupełniania brakujących aminokwasów. Tak samo słodycze bezglutenowe, czy inne podejrzane wypieki. Każde zboże pełnoziarniste, zawiera białko, w różnych proporcjach (amarantus i bodajże komosa ma wyrównane 8 aminokwasów, więc bardzo polecam).


Przestroga dla wegan

W związku z powyższym, jeżeli będziecie jadać oczyszczone skrobie i słodycze z cukrem (inne używki), zakwaszacie organizm oraz dokarmiacie Candidę. Potem brakuje wam wapnia, który organizm zużywa do trawienia.
Więc pozostaje albo całkowicie zdrowe produkty, w żadnym stopniu oczyszczone, albo suplementacja.
PS. Weganie i tak muszą suplementować B12, niestety.

Objawy niedoboru: witaminy B12.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz