Weganizm Rozdzielny

DOZWOLONE w WEGANIZMIE
  • warzywa, owoce wszelakiego koloru
  • pełnoziarniste kasze (jaglana, gryczana, komosa itp), ryż brązowy
  • warzywa strączkowe, kiełki, nasiona, pestki, orzechy
  • tłuszcze roślinne (tłoczone na zimno, z wyjątkiem margaryn!)
  • pełnoziarniste pieczywo (typ 2000)
+ Suplementacja wit B12 wg zaleceń lekarza.

JAK TO WSZYSTKO UKŁADAĆ?

Dieta rozdzielna polega na łączeniu węglowodanów z grupą neutralną I oraz białek z grupą neutralną II.

WĘGLOWODANY
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Ryż
  • Kasza jaglana, gryczana itp
  • Zboża, płatki, otręby
  • Pełnoziarniste pieczywa
  • Słodkie owoce: banany, daktyle, figi
GRUPA NEUTRALNA DLA WĘGLOWODANÓW
  • Warzywa: brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, kalarepa, chrzan, burak, seler, szpinak, marchewka, cykoria, szparagi, pora, sałata, rzodkiew, rzeżucha, papryka, pietruszka, bakłażan, dynia, czosnek, awokado, zielony groszek, fasolka szparagowa, oliwki, cebula, grzyby
  • kiełki, zioła, przyprawy
  • ogórek zielony, świeży kabaczek, patison, cukinia (surowe niszczą witaminę C)
  • kiszone warzywa: ogórki kiszone, kapusta kiszona itp
  • Tłuszcze roślinne (najlepiej tłoczone na zimno) w rozsądnej ilości
  • Suszone owoce (przy nich lepiej nie dodawać tłuszczy)
  • Pozostałe, w niedużej ilości: nasiona słonecznika, pestki dyni, mak, sezam, wiórki kokosowe, migdały



BIAŁKA
  • Warzywa strączkowe: fasole, soczewice, ciecierzyce, groch, bób, soja (i przetwory sojowe, tempeh, kiełki soi)
  • Orzechy - wszystkie rodzaje
  • Nasiona, pestki
GRUPA NEUTRALNA DLA BIAŁEK
  • gotowany pomidor, koncentrat pomidorowy
  • Warzywa: brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, kalarepa, chrzan, burak, seler, szpinak, marchewka, cykoria, szparagi, pora, sałata, rzodkiew, rzeżucha, papryka, pietruszka, bakłażan, dynia, czosnek, awokado, zielony groszek, fasolka szparagowa, oliwki, cebula, grzyby
  • kiełki, zioła, przyprawy
  • ogórek zielony, świeży kabaczek, patison, cukinia (surowe niszczą witaminę C)
  • kiszone warzywa: ogórki kiszone, kapusta kiszona itp



OWOCE
  • Jabłka - gruszki
  • Brzoskwinie - morele - nektaryny - śliwki
  • Truskawki - borówki - maliny - jeżyny - jagoda
  • Wiśnie - czereśnie
  • Winogrona
  • Pomarańcza - grejpfrut - limonka - cytryna
  • kiwi
  • żurawina
  • ananas
  • Owoce melonowe (arbuz, melon, papaja, kantalupa itp) - spożywamy zawsze osobno

GRUPA NEUTRALNA DLA OWOCÓW
  • Warzywa: brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, kalarepa, chrzan, burak, seler, szpinak, marchewka, cykoria, szparagi, pora, sałata, rzodkiew, rzeżucha, papryka, pietruszka, bakłażan, dynia, czosnek, awokado, zielony groszek, fasolka szparagowa, oliwki, cebula, grzyby
  • kiełki, zioła, przyprawy
  • ogórek zielony, świeży kabaczek, patison, cukinia (surowe niszczą witaminę C)
  • kiszone warzywa: ogórki kiszone, kapusta kiszona itp
  • Tłuszcze roślinne

PRZYKŁAD:

6:00 szklanka wody
6:05 jabłko
9:00 śniadanie: chleb żytni z sałatą i bananem
10:00 szklanka wody
11:00 herbatka ziołowa lub świeży sok
13:55 szklanka wody
14:00 kasza gryczana z kapustą kiszoną, panierowanym kalafiorem i surówką
15:00 szklanka wody
19:00 zupa z soczewicy z pomidorami gotowanymi
21:00 szklanka wody










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz