- warzywa, owoce wszelakiego koloru
- pełnoziarniste kasze (jaglana, gryczana, komosa itp), ryż brązowy
- warzywa strączkowe, kiełki, nasiona, pestki, orzechy
- tłuszcze roślinne (tłoczone na zimno, z wyjątkiem margaryn!)
- pełnoziarniste pieczywo (typ 2000)
JAK TO WSZYSTKO UKŁADAĆ?
Dieta rozdzielna polega na łączeniu węglowodanów z grupą neutralną I oraz białek z grupą neutralną II.
WĘGLOWODANY
- Ziemniaki
- Kukurydza
- Ryż
- Kasza jaglana, gryczana itp
- Zboża, płatki, otręby
- Pełnoziarniste pieczywa
- Słodkie owoce: banany, daktyle, figi
- Warzywa: brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, kalarepa, chrzan, burak, seler, szpinak, marchewka, cykoria, szparagi, pora, sałata, rzodkiew, rzeżucha, papryka, pietruszka, bakłażan, dynia, czosnek, awokado, zielony groszek, fasolka szparagowa, oliwki, cebula, grzyby
- kiełki, zioła, przyprawy
- ogórek zielony, świeży kabaczek, patison, cukinia (surowe niszczą witaminę C)
- kiszone warzywa: ogórki kiszone, kapusta kiszona itp
- Tłuszcze roślinne (najlepiej tłoczone na zimno) w rozsądnej ilości
- Suszone owoce (przy nich lepiej nie dodawać tłuszczy)
- Pozostałe, w niedużej ilości: nasiona słonecznika, pestki dyni, mak, sezam, wiórki kokosowe, migdały
BIAŁKA
- Warzywa strączkowe: fasole, soczewice, ciecierzyce, groch, bób, soja (i przetwory sojowe, tempeh, kiełki soi)
- Orzechy - wszystkie rodzaje
- Nasiona, pestki
- gotowany pomidor, koncentrat pomidorowy
- Warzywa: brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, kalarepa, chrzan, burak, seler, szpinak, marchewka, cykoria, szparagi, pora, sałata, rzodkiew, rzeżucha, papryka, pietruszka, bakłażan, dynia, czosnek, awokado, zielony groszek, fasolka szparagowa, oliwki, cebula, grzyby
- kiełki, zioła, przyprawy
- ogórek zielony, świeży kabaczek, patison, cukinia (surowe niszczą witaminę C)
- kiszone warzywa: ogórki kiszone, kapusta kiszona itp
OWOCE
- Jabłka - gruszki
- Brzoskwinie - morele - nektaryny - śliwki
- Truskawki - borówki - maliny - jeżyny - jagoda
- Wiśnie - czereśnie
- Winogrona
- Pomarańcza - grejpfrut - limonka - cytryna
- kiwi
- żurawina
- ananas
- Owoce melonowe (arbuz, melon, papaja, kantalupa itp) - spożywamy zawsze osobno
GRUPA NEUTRALNA DLA OWOCÓW
- Warzywa: brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, kalarepa, chrzan, burak, seler, szpinak, marchewka, cykoria, szparagi, pora, sałata, rzodkiew, rzeżucha, papryka, pietruszka, bakłażan, dynia, czosnek, awokado, zielony groszek, fasolka szparagowa, oliwki, cebula, grzyby
- kiełki, zioła, przyprawy
- ogórek zielony, świeży kabaczek, patison, cukinia (surowe niszczą witaminę C)
- kiszone warzywa: ogórki kiszone, kapusta kiszona itp
- Tłuszcze roślinne
PRZYKŁAD:
6:00 szklanka wody
6:05 jabłko
9:00 śniadanie: chleb żytni z sałatą i bananem
10:00 szklanka wody
11:00 herbatka ziołowa lub świeży sok
13:55 szklanka wody
14:00 kasza gryczana z kapustą kiszoną, panierowanym kalafiorem i surówką
15:00 szklanka wody
19:00 zupa z soczewicy z pomidorami gotowanymi
21:00 szklanka wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz